Omwille van zwangerschap/aankomend zwangerschapsverlof van Dr Belmans kan in onze praktijk tem eind augustus 2024 tijdelijk geen keuring plaatsvinden. Via sportartsen.bekan u op zoek naar een collega sportarts in de buurt.

Hoeveel kost een sportmedische keuring?

Een sportmedische keuring wordt niet terugbetaald door de mutualiteit.
Sommige mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke tussenkomst. Dit dient u zelf even na te gaan en het document dat hiervoor ingevuld moet worden mee te brengen op de dag van de consultatie.
Een sportmedisch onderzoek kost 60 euro.
Een sportmedisch onderzoek met EKG kost 80 euro

1. Wat is een sportmedische keuring?

Heeft u (of uw kind) een attest nodig dat u goedgekeurd bent om te sporten in clubverband of kan deelnemen aan een sportevent? Dan heeft u een sportmedische keuring nodig. U kan hiervoor in onze praktijk terecht bij Dr Belmans. Hiervoor boekt u 2 afspraakslotjes na elkaar (bij voorkeur niet op maandag, wel op dinsdag, woensdag of vrijdag). Breng zeker uw identiteitskaart mee naar de afspraak.
Een sportmedische keuring bestaat uit verschillende onderdelen. Voorafgaande aan de afspraak vult op www.sportkeuring.be een vragenlijst in. De resultaten van deze vragenlijst kan u op het einde online naar mij verzenden. Tijdens de consultatie overlopen we deze vragenlijst nog eens kort. Nadien zal een sportmedisch onderzoek gebeuren volgens VASO (Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek). Welke testen er gebeuren hangt af van de leeftijd en de sport die uitgeoefend wordt. Bij een gunstig sportmedisch onderzoek ontvangt u een sportpaspoort voor de sport waarvoor u bent goedgekeurd. Heeft u een goedkeuring nodig voor meerdere sporten, dan zal u meerdere keuringen moeten ondergaan op verschillende momenten. Indien er afwijkingen worden vastgesteld, kan het nodig zijn dat u verwezen wordt naar een
specialist voor verder onderzoek.
Dit onderzoek dient om uw sportgeschiktheid na te gaan. Voor trainingsadvies en hartslagzones is een inspanningsproef met lactaatbepalingen nodig. Dit kan niet bij mij gebeuren.

Vanaf welke leeftijd is een sportmedische keuring aangewezen?

Een sportmedische keuring is aangewezen vanaf de leeftijd van 14 jaar. Voor de leeftijd van 14 jaar is een sportmedische keuring vooral nuttig bij kinderen met vooraf bestaande aandoeningen, zoals hart- of longproblemen en andere aangeboren aandoeningen.
Opgelet: sommige sportfederaties hanteren eigen specifieke regels (bv Cycling Vlaanderen).
   
< 6 j.
 
< 14 j.
 
14 – 34 j.
 
> 34 j.
 Vragenlijst
 
 
Enkel bij vooraf
bestaande
aandoeningen
 
X
 
X
 
X
 
Klinisch onderzoek
 
 
Enkel bij vooraf
bestaande
aandoeningen
 
X
 
X
 
X
 
EKG rust
 
Enkel bij vooraf
bestaande
aandoeningen
 
Te overwegen vanaf 
12j
 
X
 
X
 
EKG-inspanning
 
 
Enkel bij vooraf
bestaande
aandoeningen
     
Afhankelijk van 
risicofactoren
 Frequentie  
Enkel bij vooraf
bestaande
aandoeningen
 
2 j.
 
2 j.
 
Afhankelijk van
risicofactoren